fredag den 28. februar 2014

Medaljer og småkager

Jeg syntes at jeg fortjente en medalje - Ikke en bronce eller en sølv medalje ej heller en guld medalje, men en medalje af kage..

Så jeg måtte en og finde en opskrift på medaljer, og sikke mange opskrifter man finder når man sådan Googler, jeg valgte en helt almindelig medalje.

Jeg brugte Mejers mørdej, den bruger jeg også når jeg laver tærter..

Jeg brugte opskrift på konditorcreme fra kvalimad.

Jeg smeltede lidt chokolade og smurte det på bundene som jeg havde udstukket med udstikker ringe med kanter, så de var ca 9 cm.

De kager der skulle på toppen, lavede jeg en glasur og strøede lidt krymmel på, man kan også pynte med andet såsom usaltet pestacie nødder, de er bare så fandens dyre og derefter pynte med et lille bær, jeg brugte som sagt bare lidt krymmel og en klat flødeskum og lidt mere krymmel.
Tip.. Husk at drysse med krymmel osv... mens glasuren er våd.

Jeg piskede flødeskum og sprøjtede ringe på kagerne 3 stk ringe på hver kage, i "hullet" kom jeg en klat jordbær syltetøj i og derefter kom konditorcremen i og så på med låget.





Småkagerne blev ligeledes lavet med Mejers mørdej, dejen blev udstukket med runde ringe, sådan ca 6 cm og derefter lavede jeg hul med en anden ring i midten af halvedelen af dejen, dette lille hul kan være svært at lave da det faktisk ikke er så tit at man laver disse små huller men jeg var så heldig at have sådan en lille ring i mine gemmer..

I opskriften stod der at man smurte ribsgele på bundene, men jeg lavede min egen gele af solbær (selvplukket sidste sommer og frosset ned) købte frosne hindbær, og hyldeblomstsaft som jeg også havde frosset ned i vandflasker, så det var også hjemme lavet... Nam nam.

Jeg varmede min gele op i mikroen, da jeg havde lavet gele'en dagen før så den skulle lige blive flydende igen, så op i en sprøjte pose, sprøjtede den derefter ud på bundende, det er sådan en finføling om hvor meget - for lidt så er man nærig for meget Splat ud over det hele, ik godt nej.
På med låget og voila.. Færdig.

Velbekommen.





Mejers mørdej :

2 tærtebunde
240 g blødt smør
160 g flormelis
60 g mandelmel eller
fintblendede smuttede
mandler
2 mellemstore æg
Kornene af ½ vaniljestang
470 g hvedemel
1 tsk. fint salt


Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 120 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 350 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen.

Del portionen i to lige store dele, og rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg det ene hold dej og papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time. Læg den anden dej i fryseren, så har du den til en anden god gang. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule. Beklæd en tærteform med løs bund med dejen. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af. Ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel. Beklæd den med et stykke alufolie, og fyld formen op med tørrede bønner eller riskorn, hvis du skal bage mørdejen før videre brug.


Bag bunden midt i ovnen i ca. 20 minutter (medmindre andet er beskrevet i den opskrift, du følger). Tag formen ud, fjern forsigtigt alufolien med de tørrede bønner, stil formen tilbage i ovnen, og lad den få lidt farve i 5-10 minutter. Hvis bunden finder på at løfte sig, så skynd dig at prikke forsigtigt med en gaffel for at lukke luften ud. Tag formen ud, og stil den til afkøling på en bagerist. Denne mørdej egner sig fantastisk til tærter, men du kan også bage småkager af dejen. Brug dem f.eks. som sprødt tilbehør til is eller chokolademousse.

Er du nøjagtig med fremgangsmåden, så har du her en mørdej, der virker hele tiden.
Dens største kvalitet, ud over smagen altså, er, at den så at sige er skærefast. Du kan skære et rent snit, uden at der står flager og krummer ud til alle sider. Mørdejen er den, jeg oftest bruger – både hjemme og i Meyers Bageri. Den er pakket med smør, mandler og vanilje, og det er min erfaring, at dejen bliver bedst, når den laves i netop de forhold, der er anført i opskriften. Ergo er opskriften til to tærtebunde. Eventuelt overskydende dej kan du smide i fryseren i udrullet form mellem to stykker bagepapir – her kan det holde sig en måneds tid uden konsekvenser for den færdige mørdejsoplevelse.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar